ipt - magyar suzuki rt.
IPT (Inductive Power Transfer) - Magyar Suzuki Rt., 2004

A Magyar Suzuki Rt. Présművében, 2004-ben helyezték üzembe az első magyarországi IPT rendszert, a Conductix-Wampfler cég gyártmányát. Ez a rendszer egy közel 100 m hosszúságú egyenes vonalú pályán mozgó átadó kocsi energiaellátását oldja meg, mechanikus és villamos érintkezés nélkül, induktív átvitellel. A kocsi présszerszámokat szállít, teherbírása 50 t, a meghajtó motor teljesítménye 1,5 kW.
A Conductix-Wampfler által szállított rendszer összetevő elemei a betáp konverter (amely a hálózati frekvenciájú váltakozó áramot alakítja át állandó áramú középfrekvenciás váltakozó árammá), a primér kör (a betonaljzatba elhelyezett vezetékhurok), a kiegészítő hangoló kondenzátorokkal és a szekundér kört jelentő, a kocsin elhelyezett "vevő" (amely a meghajtó motor frekvencia váltóját táplálja meg).
A primér körrel elektromágneses csatolásban lévő, a kocsira szerelt vevő haladás közben folyamatosan szolgáltatja az energiát a kocsi hajtásának.
A rendszernek súrlódó, kopó alkatrésze nincs, gyakorlatilag karbantartást nem igényel, hatásfoka nagyon jó, üzembiztonsága maximális.

 
 
Fõoldal Honlaptérkép E-mail E-mail