PINION TOOL
PINION TOOL

Új megoldás az erőátviteli elemek cement- (és egyéb) ipari alkalmazásában

A DARI MEC cég, amely a COMBIFLEX POLYSIUS típusú új generációjú cementmalmi fogaskoszorúk gyártásában és szállításában vezető helyen áll, úgy gondolván, hogy egy újítás bevezetése előtt mindig a korrekt tájékoztatás a szükséges, örömmel közli, miszerint sikerrel tanulmányozott és oldott meg egy olyan kérdést, amely az összes cementgyárakat magas tervezett és soronkívüli karbantartási költségekkel terheli.
Azok az ismeretek, amelyek egy bizonyos gép által nyújtott szolgáltatások különféle megoldásaira vonatkoznak, arra ösztökélték a DARI MEC céget, hogy a malom erőátviteli hajtáselemei mindig visszatérő muszaki problémáit, mint a súrlódás, a kopás, a kinematikai geometriai pontosság, a terhelhetőség, a merevség és a rezgések csillapítása, alaposabb vizsgálatnak vesse alá. Ezen tulajdonságok javításához, felhasználván az acélipari nehéz teheremelésben (LD konverterek, teheremelő és öntő daruk, stb.) szerzett sokéves tapasztalatokat, a DARI MEC megtervezett és kipróbált egy, úgy a felhasznált anyagok, mint az alkalmazott gyártási technológia szempontjából a legkorszerűbbnek mondható meghajtó fogaskereket, amelynek a "PINION TOOL" (szerszámkerék) nevet adta.
A fenti típusú meghajtó kerékkel ténylegesen fölöslegessé válik a vele együtt futó fogaskoszorú átfordítása, mivel a PINION TOOL nagy kopásállósága és felületi keménysége, valamint fogai evőlvensének pontosabb kivitelezése miatt a legrövidebb időn belül a fogaskoszorú fogai profiljának ismételt illeszkedését biztosítja, egy egyszerű hengerlés révén, miközben minden meglévő felületi hibát legörgőz.
A PINION TOOL garantálja a nemesített acélból készült normál meghajtó kerékhez képest a ténylegesen megengedett *H felületi nyomás 50%-kal nagyobb voltát és ugyanakkor a fogtöréssel szembeni megnövelt ellenállást (280 - 310 HB).

A PINION TOOL konstrukciója
A felhasznált anyag egy edzhető, magasan ötvözött acél, kovácsolt állapotban, amelyet izotermikus nemesítésnek vetnek alá. A hőkezelés után 100%-os ultrahangos vizsgálat következik, ami a hibamentességet garantálja.
Egymást követik aztán a fogak előköszörülése és a betétben edzés, ami a felületnek (a mindenkori modulnak megfelelően 2 -4 mm mélységben) 57 -59 HRC keménységet ad. Különleges esetekben és a fogaskoszorún meghatározott kopásnak megfelelően következik ezután a fogak köszörülése egy különleges idomacéllal: CROWNING/tip-relief/end-relief típusúval. Minden fogat penetráns folyadékkel ellenőriznek, aminek révén garantálható az edzés vagy a köszörülés miatti hajszálrepedések hiánya illetve kiszűrése. A PINION TOOL furatát (amit még a hőkezelés után meg lehet munkálni) kívánságra előfúrt állapotban lehet kivitelezni, aminek révén lehetővé válik a pontos illesztés a tengely átmérőjéhez, ennek az elkopott meghajtó kerék lehúzása utáni bemérése alapján. Ebben az esetben a DARI MEC a furat belső felületén egy központosító részt alakít ki, amely a fogak osztókörével koncentrikus, és ami a meghajtó kerék készrefúrásához referenciaként szolgál.

A PINION TOOL felszerelése
A meghajtó kerék cseréjének tervezése előtt normál esetben a DARI MEC cég megvizsgálja a fogaskoszorút, hogy megállapítsa, miszerint a fogak állapota megengedi egy PINION TOOL alkalmazását.
Az olyan felületi sérülések, mint a helyi alakváltozások, pittingek, berágódási helyek, stb. nem akadályozzák meg a PINION TOOL alkalmazását, ami - a fogaskoszorú fogaira hatván - megkísérli ezen sérülések kiküszöbölését. A PINION TOOL-t felszerelik a fogaskoszorú mellé, anélkül, hogy ez utóbbit megfordítanák, és úgy, hogy az elméleti tengelytávolságot betartsuk. A tengely pontos beállítása és a normál kenés mellett a malom újraindulhat. A muködés első napjaiban zajok és rezgések léphetnek fel, amelyek azonban csak rövid ideig tartanak, amíg a fogaskoszorú fogai visszanyerik megfelelő profiljukat.

Összefoglalás
A meghajtó kerekek ezen új kivitelének alkalmazása a malmoknál és kemencéknél, ahol már bizonyos ideje üzemelnek, nagyon jó eredményeket adott. A DARI MEC cég által gyártott PINION TOOL kerekekkel a karbantartási- és az üzemi költségek érzékelhetően csökkennek. Mindezek mellett a PINION TOOL-t az összes új fogaskoszorúnál is alkalmazni lehet, aminek révén garantált a hosszú idejű, jó működés.

A DARI MEC cég nagyon sok referenciával rendelkezik sok évtizede muködő berendezéseivel, úgy az olaszországi cementgyárakban, mint a Krupp Polysius cég révén a világ vezető cementgyáraiba szállított PINION TOOL kerekekkel és fogaskoszorúkkal (amelyek hegesztett kivitele a legkorszerűbb megoldás), többek között a Holderbank illetve a Heidelberg cementgyáraiban.

 
 
Fõoldal Honlaptérkép E-mail E-mail