superplast

"SUPERPLAST"
A csúszóvezetékek ideális betétanyaga
(a gépipar korszerű muanyaga)


Röviden szeretnénk figyelmükbe ajánlani egy kiváló tulajdonságokkal rendelkező terméket. Sok év óta alkalmazzák sikeresen csúszóvezetékekhez, úgy a korszerű gépgyártásban az új berendezések gyártásakor, mint a felújítások vagy javítások során, minden lehetséges kivitelben és formában, egyenes vagy körkörös alakban.

A SUPERPLAST két rétegű műanyag. Egy acetálgyanta lapra (POM) termikus inkrusztáció (berakás) révén oldhatatlan kötésben NOMEX műanyag szálas szövetet visznek fel, ami az optimális ragaszthatóság céljára szolgál.

Előnyök és jellemzők
- Kiváló minőség / ár arány
- Nagyon alacsony súrlódási tényező, még rossz alkalmazási feltételek között is.
- A stick-slip hatás elkerülése, még rendkívül kis pozicionálási sebességeknél is.
- Kiváló kényszerfutási tulajdonságok - a csúszó felületek berágódása garantáltan kizárt.
- Minimális kopási hányados, úgy a SUPERPLAST betét, mint az ellenoldali vezeték vonatkozásában, még akkor is, ha ez utóbbi nem edzett.

További előnyök
- A vezeték nagyon jó csillapítási tulajdonságai.
- A vezeték óriási terhelhetősége (800 daN/cm2 feletti statikus terhelés), a hidegfolyás szavatolt elkerülése mellett.
- Egyszerű és olcsó szerelés ragasztás révén. Ehhez a 2 komponensű SUPER-PLUS PU ragasztót ajánljuk.
- A kenőberendezés egyszerűsödése vagy elhagyása, az alkalmazási feltételek függvényében, ami a gép / berendezés költségének minimalizálását jelenti.
- Megmunkálás hántolással, köszörüléssel és nagysebességű marással. A lap anyagát szalag- vagy körfűrésszel lehet méretre vágni.
- A felhasznált anyagok ISO 9002 szerinti garantált és állandó minősége.
- A lapanyag szabvány méretekben, 15 és 6 mm közötti vastagságban vagy leszabott formában (síklapok, gyűrűk vagy szegmensek) rövid határidő alatt szállítható.

A kiváló anyagon kívül mőszaki know-how-t is kínálunk, amit több mint 30 éves gyakorlatunk alatt szereztünk meg. Tegye fel műszaki kérdéseit, gyorsan és kötetlenül adunk szaktanácsot.

Szabvány méretek: 1,5 - 4,0 mm kb. 2.000 x 500 mm
  5,0 mm kb. 2.000 x 450 mm
  6,0 mm kb. 2.000 x 425 mm


Műszaki adatok

Sűrűség
DIN 53479
g/cm3 1,425
Rugalmassági modulus
DIN 5342
daN/cm2 1.100
Ütőmunka
DIN 53453
daN/cm2 80
Fajlagos ütőmunka
DIN 53453
daN/cm2 7
Nyomó szilárdság
DIN 53454
daN/cm2 1.150
Szakítószilárdság
DIN 53455
daN/cm2 700
Rugalmassági modulus
hajlításra
daN/cm2 32.000
Brinell keménység
DIN 53456
daN/cm2 1.400
Formatartás hőre
   
Vikat szerint
VDE 0302
°C 160
Hővezető képesség
VDE 0304
kcal/mh °C 0,198
Hőtágulási együttható
20°C -100°C
10^(-4) x k^(-1) 1,2
Éghetőség
éghető
   
Vízfelvétel
24 órás áztatás után
% 0,25
Vízfelvétel
65%-os légnedvesség mellett
% 0,2
Legnagyobb lehetséges
   
vastagságváltozás
vízfelvétel miatt
% 0,1
Csúszó súrlódási tényező
   
sebesség, terhelés és kenés
függvényében
f 0,05 - 0,15
Kopási tényező
10^(-13) m^2 N^(-1)
K 0,089


A gyártás folyamán az EN ISO 9002 szerinti minőségbiztosítási rendszert alkalmazzák.

A SUPERPLAST jelentős előnye, hogy a statikus és dinamikus súrlódási tényezők (0,18 ill. 0,15) nagyon közeli értékek. Ebbol eredően normál körülmények között a stick-slip effektus kizárt, ami lehetővé teszi például a számjegyvezérlésű szerszámgépeknél a nagy pozicionálási pontosságot még csekély előtoló sebességeknél, illetve kis fogásvételnél is.
A csúszópárok esetében a csúszósurlódás annál kedvezőbb, minél keményebb a csúszóbetéten futó másik anyag; erre a célra nem edzett anyagokat is lehet használni (szürkeöntvény, bronz stb.). A növekvő felületi keménység javítja a csúszóképességet és egyidejűleg növeli a kopásállóságot. A felület keménységére vonatkozó ideális érték: HRC 54-56. A fém felületi érdességére RV 2.4 *m ajánlott.
A SUPERPLAST terhelhetősége a kenéstől is függ (alapvetően itt a szerszámgépeken történő alkalmazásról van szó); kis csúszósebességnél a közepes felületnyomás még nem kielégítő kenés esetén is engedélyezett. A megfelelő kenőanyag megválasztásával - és megfelelő konstrukció esetében - 0,01 súrlódási tényező is elérhető.
Több mint 5.000 N/cm2 terhelésre is készültek már különleges konstrukciók; ez a tulajdonság teszi lehetővé az építőipari (hídszerkezetek, magas épületek dinamikus teherviselésre alkalmas tányércsapágyai) és járműipari (forgózsámolyok teherviselő csúszóbetétei) alkalmazásokat. Ezeknél a meglévő alkalmazásoknál mutatkozott meg az is, hogy az egyéb termoplasztikus csúszóbetéteknél szokásos hidegfolyási jelenségek a SUPERPLAST esetében az acetálgyanta homogén húzásra rugalmas szövedéke miatt elhanyagolhatók.
A SUPERPLAST-ot a lapok mellett rúd és cső formájában is forgalmazzák. A rúd és a cső természetesen csúszócsapágy illetve csúszóbetét kialakítására is alkalmas (a megfelelő megmunkálások eredményeképpen kialakított formában).

Ami a rendszeres felhasználói referenciákat illeti, megadunk néhányat az ismertebb cégek közül:
Schiess, Wotan, Skoda, Ingersoll, Gildemeister, Heidenreich+Harbeck, Wanderer, Comau, Daimler-Benz, Volkswagen, FIAT, Cincinnati, stb.

A magyarországi felhasználók között említhetjük a következőket: Alcoa-Köfém Kft. Székesfehérvár, Piszkei Papírgyár Rt. Lábatlan, Excel-Csepel Szerszámgépgyár Rt. Budapest.

 
 
Fõoldal Honlaptérkép E-mail E-mail